Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.03.28

Méda: Nagyszerű a magyar film

 

„Mi olyan dolgokat tudunk az emberről, amit más nem tudhat.  Az európai film titka a történet mélyén van.” (Szabó István, Oscar-és Kossuth díjas filmrendező)

 

 

 

Legtöbbször a néző azért megy moziba, mert a filmet kedvenc sztárja nevével fémjelzik. Kérdés, hogy Magyarországon léteznek-e sztárok? Szüksége van-e a magyar nemzetnek arra, hogy értékeit mellőzve, az amerikai filmiparhoz hasonlóan, „filmcsillagokat” vonultasson fel, s így hajthasson fejet a közönség és a világ filmművészete előtt?

 

Szabó István, Oscar-díjas filmrendező gondolatait szeretném megemlíteni, aki a legtökéletesebben fogalmazta meg az amerikai és európai film közötti különbséget. „Az amerikai film története egyszerű, nem épül olyan mély, filozófiai rétegekre, mint az európai. De hát akkor mivel hat? Az amerikai film titka a színész arcában van. És ez a sztárrendszer lényege. A történet- a keresztrejtvény könnyen kiszámítható, de egyszerű történet elé odaállítanak egy rejtélyes, titkokat hordozó emberi arcot. (…) Az európai film titka, rejtélye inkább a történet mélyén van, ezért nem is igazán fontos benne a sztár.” Számomra az európai, azon belül is a magyar film jelentősége elsősorban ebben rejlik. Hazánk alkotásai nem külsőségeken alapszanak. Nem fontos bennük a csillogás, a fényűzés és a „rózsaszínű hazugság”. Aranybarna színnel elevenítenek meg mély, emberi érzéseket, éppen azzal, mint ami nagyszerű operatőrünk, a világhíres Koltai Lajos képi világára jellemző.

 

 

A magyar filmek „csendben” hatnak, egy-egy film megszületése, a szereplők felvonultatása nem jár csinnadrattával. Kevés (vagy kevesebb) pénzből, ám annál nagyobb szakértelemmel születnek világszínvonalú alkotások. Úgy érzem, hogy a magyar alkotások "egyszerűen" Nagyszerűek.

 

 

(Rápolti Brigitta, 2004, Oroszlány)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.